Stanica

Prva i poslednja zgrada u Palanci, zavisi od toga da li dolazite ili odlazite autobusom. Lastini vozači iz Palanke su poznati po svojim vozačkim sposobnostima. Neko bi im i oprostio što ponekad zapale - usred vožnje. Na šalterima su ljubazne službenice, ali ne očekujte previše. Čak iako konkurencija postoji. Noćna mora - Alex travel :)

 


Ako se pogleda malo bolje, može se pročitati grafit: "Ne propadaj! Droga nije rešenje".

Zoom

Ima li simbolike u tome da tema o narkomaniji sačekuje putnika već u prvom susretu sa Palankom? Ima li istine u statističkim podacima o zvaničnom broju narkomana u gradu?

Ono što je sigurno, to je da su grafiti sa ovakvom porukom retkost. I ohrabrenje jer pokazuje da grafitopisci osećaju otpor prema narkomaniji, edukovani su i čak posežu da upozore druge.

Problem je što to znanje nije temeljno, nije čak ni dovoljno. Verovatno su pisci čuli ono klasično "ljudi probaju drogu tražeći rešenje ..."
NE, najčešće ne ide tako!! I svakom je suvišno reći "ne propadaj", jer niko kad vidi izbor ne odabira da - propada. Taj savet je ponižavajući za zdravu normalnu osobu, arogantan.

Najčešće ide ovako ...
U prisustvu nekih koji se smatraju običnim, ili boljim, jer su stariji i iskusniji, jer su u većini, jer su "probali" (i "ništa im ne fali"), pojavi se upaljeni džoint. I to se smatra običnom pojavom i redovno viđa. Pa i liči na pušenje cigareta, koje se već odavno smatra normalnom pojavom (o čemu bi se moglo još mnogo pisati posebno). Podcrtavam ono što rekoh: "redovno viđa". To je prvi korak.

Drugi korak je ono što se redovno sluša. Dezinformacije tipa "to je kao čaj u gasovitom stanju", "u malim količinama čak i lekovito", "nije dokazano da je štetno" i tome slično.

Tek treći korak je da neko bude ponuđen.

Uvek, uvek, uvek "besplatno".
Tu je jedno čudo marktetinga. Jedini koji od droga imaju korist (a nije to korist kad prodaš dušu za novac) su prodavci. U njihovom interesu je da svako "proba", besplatno, i to onoliko puta dok se ne navikne.
Ali, čudo je da taj prvi "besplatni" dim ne ponudi diler nego dobar prijatelj. (Ne znajući šta radi, naravno).

I sad će neko reći - pa jel ti pričaš o narkomaniji ili o džointima?

Tu je glavni i najskriveniji ključ: oba su delovi iste celine! Džoint je šareni naivni "bezazleni" ulaz, a narkomanija je neodvoji produžetak tunela.

Uverljivije je kada se ovako formuliše: nikad niko nije uzeo iglu, a da prethodno nekad nije uzeo dim.

Rezime...
I obratno. Svako ko uzme dim prešao je prag, samo je pitanje koliko daleko će otići putem narkomana.

 


"Slike govore više od hiljadu reči!" Propratni tekstovi su tu samo da bi stranice mogle biti pronađene preko Internet pretraživača. Svaka ispravka i sugestija je dobrodošla, hvala.

Početna stranica: Smederevska Palanka

Copyright spalanka.com 2006

start
naredna

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10 Galerija Smederevska Palanka
11
12
13
14
15
16
17
18
Forum Smederevska Palanka
Foto Galerija Palanka